‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
19 september 2022
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

CITES-nieuwsbrief: augustus 2022    
In deze nieuwsbrief:

 
Contentspecialist aan het woord…
Hallo beste relatie, ik heet Feije.
Ik werk als contentspecialist voor CITES. Dat betekent dat ik de website ontwerp en schrijf. Misschien is het u al opgevallen: ik heb vanaf 16 september 2022 best veel veranderd. Daarom neem ik u mee door de nieuwe indeling van CITES.

 
Onderzoek naar gebruikerservaring
Onze klantreisdesigners hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de klantreis door de CITES-pagina’s. Dat deden ze onder andere door kwalitatieve gebruikerstesten en diepte-interviews. Hierbij lieten ze klanten zoals u door de CITES-pagina’s gaan. En noteerden alles wat die persoon ervaarde. 

Zij hebben een advies opgesteld van ongeveer 40 pagina’s. Aan mij was de schone taak om die adviezen toe te passen. Dat is gelukt. De pagina’s waren verspreid over onze website. Met ons team hebben we de pagina’s teruggedrongen naar 4 hoofdpagina’s op een centrale landingspagina. Met daarbij nog uitgelichte CITES-regels. Bijvoorbeeld over ivoor, de grijze roodstaartpapegaai en Dalbergia-hout.
      
 
Landingspagina
De 4 hoofdpagina’s en de uitgelichte CITES-regels staan allemaal op 1 landingspagina. Zo heeft u overzicht. De 4 hoofdpagina’s zijn de basis van CITES. En ze zijn onderling aan elkaar gelinkt. Zo wandelt u gemakkelijk door de regeling heen. Ik licht de 4 pagina’s kort toe:

Stap 1: CITES-soort of niet
Hier begint u uw route door CITES. Op deze pagina zoekt u uit of de plant- of diersoort door CITES beschermd is. Dat doet u door het stappenplan op deze pagina te doorlopen. Blijkt dat u een CITES-soort heeft? Ga door naar stap 2.

Stap 2: Welke CITES-documenten heeft u nodig?

Hier vindt u de verschillende CITES-documenten.

Dat zijn:

  • invoervergunning voor Nederland
  • Nederlandse uitvoervergunning 
  • EU-certificaat
  • persoonlijk eigendomscertificaat (PEC)
  • muziekinstrumentencertificaat (MIC).

Stap 3: Hoe ziet het aanvraagproces uit?
Deze pagina is ook een stappenplan. Hier leest u hoe het aanvraagproces is ingericht. De pagina staat genoteerd als stap 3 maar u kunt ‘m natuurlijk raadplegen wanneer u dat wilt. Het is een naslagwerk. Zo weet u wat u van ons mag verwachten.

Dit is CITES
Dit is geen stap in de route door CITES. Deze pagina is de informatieve pagina. Hier staat wat CITES inhoudt. Maar ook hoe wij controleren. En met welke andere regelingen CITES raakvlakken heeft. Ook vindt u hier waar u ongewilde CITES-producten anoniem kan inleveren.
    
 
Uitgelichte CITES-regels
Onder de 4 pagina’s heb ik nog een blokkenschema gemaakt. Deze blokken verwijzen u door naar specifieke CITES-soorten en -regels.
   
 
Aanvraagformulier
Niet alleen hebben we de website aangepast. We zijn ook bezig om het aanvraagformulier te wijzigen. Het is technisch een ingewikkeld formulier. Dat is helaas niet te voorkomen: wij hebben veel informatie van u nodig. Toch hoop ik dat u straks makkelijker het formulier doorloopt. Het verbeterde aanvraagformulier gaat in het laatste kwartaal 2022 online.
   
 
Samen op weg naar een mooiere wereld
Naast onze reguliere werkzaamheden ontwikkelen wij op dit
moment ook een nieuwe CITES-pagina op de website van RVO.
Wij hopen dat u hierdoor de informatie over CITES makkelijker
vindt. En dat u beter overzicht heeft over de regels.

Ook hebben we het aanvraagformulier flink aangepakt. Hierdoor kunt u hopelijk sneller uw aanvraag doen. Beide verbeteringen hopen wij eind van de zomer te lanceren. Wij informeren u hier nog uitgebreid over in een aparte nieuwsbrief. 

Heeft u suggesties of vragen over de herindeling? Aarzel niet. Mail ons via: cites@rvo.nl

Warme groet,

Feije Tempel
Contentspecialist CITES en Invasieve exoten
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
      
 
   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Afmelden
Aanmelden
Privacybeleid

@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Deze nieuwsbrief is opgesteld om u zo goed mogelijk te informeren. U kunt aan deze nieuwsbrief geen rechten ontlenen. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.