De komende jaren worden meer windparken op zee gebouwd om Nederland te voorzien van schone en duurzame energie en om bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. De overheid realiseert in 2031 21 GW op zee, en heeft de ambitie om in 2040 50 GW en in 2050 70 GW te realiseren.
In deze ‘integrale Wind op Zee’ nieuwsbrief leest u over ontwikkelingen rondom windenergie op zee, het net op zee en de aanlanding van de windenergie aan land.
Om Nederland voor de komende generaties leefbaar te houden, willen we dat in 2050 de energievoorziening volledig schoon is. Windenergie op zee is onmisbaar om dit doel te halen. Lees hier alles over wind op zee.
Op 28 december 2023 zijn de definitieve kavelbesluiten en tenderregelingen voor de tenders van het windenergiegebied IJmuiden Ver gepubliceerd. Het gaat hier om de grootste tender voor wind op zee die in Nederland zal plaatsvinden. De windparken die hier gebouwd gaan worden leveren in 2028 / 2029 in één keer 4 GW aan windenergie op zee. Meer weten?
Het Programma Verbindingen Aanlandingen Wind op Zee onderzoekt hoe we tussen 2031-2040 ongeveer 29 gigawatt aan windenergie aan land kunnen brengen. De aanleg van nieuwe verbindingen willen we doen met zo min mogelijk gevolgen voor mens en natuur. Lees alles over dit programma.
Vanaf 23 februari 2024 gaat het concept-onderzoeksplan voor Programma VAWOZ zes weken ter inzage. U kunt hier input op geven. Deze nemen wij mee in het definitieve plan. Op onze website kunt u het onderzoeksplan inzien en een reactie indienen. Ook organiseren wij meerdere informatiebijeenkomsten waar u direct een reactie kunt indienen.
Het Programma Aansluiting Wind op Zee-Eemshaven onderzoekt de aansluiting van windenergiegebieden op de Eemshaven. Het gaat om de aansluiting van de windenergiegebieden Ten noorden van de Waddeneilanden en Doordewind, maar het programma kijkt ook naar de mogelijkheden om toekomstige windparken aan te sluiten.
In november informeerden we betrokken bewoners met een reeks informatieavonden over de stand van zaken en wat men nog kan verwachten van het programma. De verslagen daarvan vindt u op de PAWOZ webpagina. Komend voorjaar verwachten we de resultaten van de Effectenonderzoeken. Daarna wordt het conceptprogramma geschreven.
Om de elektriciteit die de windparken op zee produceren te kunnen gebruiken is een 'net op zee' nodig dat de elektriciteit van de windparken naar het hoogspanningsnet op land transporteert. Dit 'net op zee' bestaat uit een platform, zeekabels, landkabels en een converterstation.
3 maanden eerder dan gepland is de netaansluiting voor Hollandse Kust West Alpha officieel klaar voor gebruik. Dit betekent dat windparkexploitant Ecowende de windturbines kan aansluiten op het ‘stopcontact’ op zee van netbeheerder TenneT. Het windpark ligt zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee.
Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor jou is bestemd. Indien je niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan je is toegezonden, word je verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten