CITES bestaat 50 jaar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
1 juli 2025
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

CITES nieuwsbrief juli 2025    
In deze nieuwsbrief:

 
50 jaar CITES
Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat het officiële startschot voor de CITES-overeenkomst klonk. CITES ontstond als reactie op de groeiende internationale handel in wilde dieren en planten. Deze handel was (en blijft, zonder toezicht) een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van deze dier- en plantensoorten.

 
Eerste samenwerking
Tijdens een conferentie van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) in 1963 werd het belang van internationale samenwerking duidelijk. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van CITES. Op 3 maart 1973 werd de CITES-overeenkomst ondertekend. En op 1 juli 1975 was het zover: CITES ging officieel gelden. Sinds 18 juli 1984 gelden de CITES-regels ook in Nederland.

 
Steeds meer soorten beschermd
Sommige soorten zijn al sinds die begindagen van CITES streng beschermd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de tijger (Panthera tigris), de chimpansee (Pan troglodytes) en de Aziatische olifant (Elephas maximus). Ook minder bekende soorten, zoals de onechte spitskopschildpad (Pseudemydura umbrina) zijn sinds het begin streng beschermd. Op een van de eerste lijsten met CITES-soorten stonden ongeveer 600 dier- en 300 plantensoorten. 50 jaar later worden in totaal meer dan 40.600 dier- en plantensoorten beschermd door CITES.

In de beginjaren werden er wereldwijd een paar duizend CITES-transacties per jaar gemeld. Nu ligt dit rond de 1.000.000. Niet alleen het aantal beschermde soorten is sterk toegenomen. Ook zijn de deelnemende partijen van 10 naar 185 gegaan.
 
 
1 jaar huis- en hobbydierenlijst
Het 50-jarige bestaan van CITES is niet de enige mijlpaal waar we vandaag bij stilstaan. Ook ging een jaar geleden in Nederland de huis- en hobbydierenlijst in. Op deze lijst staan alle zoogdieren die u in Nederland mag houden. Hier staan geen CITES-soorten tussen. U mag deze dus niet in Nederland houden. Toch ontvangen wij nog af en toe vergunningaanvragen voor CITES-zoogdieren. Daarom leggen we de regels graag nog een keer uit.

 
Mag ik mijn CITES-zoogdier als huisdier houden?
U mag geen CITES-zoogdieren als huisdier houden. Dit mag alleen als u het dier al in bezit had toen de huis- en hobbydierenlijst inging. Dus voor 1 juli 2024. U mag niet met deze CITES-dieren fokken. Daarom zorgt u er ook voor dat uw dier zich niet kan voortplanten. Wel mag u de dieren nog overdragen of verkopen. De nieuwe eigenaar moet hierbij kunnen laten zien dat het dier voor 1 juli 2024 is geboren. Of dat het moederdier voor die tijd al drachtig was. 
 
 
Zijn er uitzonderingen op de huis- en hobbydierenlijst?
Ja, die zijn er. Bijvoorbeeld voor dierentuinen met een dierentuinvergunning.

Meer informatie over de huis- en hobbydierenlijst vindt u op onze website. Hier vindt u ook de lijst met alle uitzonderingen. 
 
 
Uw CITES-huisdier gaat logeren
De zomervakantie komt eraan! Misschien brengt u uw CITES-huisdier
(zoals een vogel of reptiel) bij iemand anders onder. Wanneer uw huisdier
uit logeren gaat, hoeft u daar geen nieuw EU-certificaat voor aan te vragen.
U moet zich wel aan de volgende voorwaarden houden:
  • dit mag alleen binnen Nederland
  • dit mag maximaal 2 maanden duren
  • u legt van tevoren vast hoe lang het dier bij iemand anders logeert
De legale herkomst moet u altijd kunnen aantonen, ook als het dier op een logeeradres is. Geef dus wel een kopie mee van een eventueel EU-certificaat. Brengt u een CITES-dier langer dan 2 maanden onder bij iemand anders? Dan zien wij dit in de meeste gevallen wel als overdracht. U kunt dan het beste even contact met ons opnemen via CITES@rvo.nl
 
 
Terugsturen niet gebruikte vergunningen
Soms gebeurt het dat u een CITES in- of uitvoervergunning niet kunt gebruiken. Bijvoorbeeld omdat deze verlopen is of dat de zending niet doorgaat. Vergeet deze dan niet naar ons terug te sturen, zodat wij de vergunning kunnen archiveren. Zo kan er geen misbruik van worden gemaakt. Ook moeten wij in onze jaarlijkse rapportage aangeven welke vergunningen niet gebruikt zijn.
 
 
Overdragen materiaal voor onderzoek
Draagt u CITES-materiaal van bijlage A soorten (zoals bloed, weefsel of organen) over aan een onderzoeksinstituut? Vergeet dan niet ook een CITES EU-certificaat aan te vragen. Soms slaat het instituut hiervan een deel op om de wetenschappelijke kennis te vergroten. Dan moeten zij de legale herkomst van het opgeslagen materiaal kunnen aantonen. U kunt het instituut ook machtigen om een aanvraag te doen. U heeft geen EU-certificaat nodig als het onderzoeksinstituut het materiaal opgebruikt of na onderzoek vernietigt.
 
 
Buiten de Europese Unie
Verstuurt u materiaal naar een instituut buiten de Europese Unie (bijvoorbeeld Zwitserland)? Dan heeft u altijd CITES-uitvoervergunningen nodig voor het uitvoeren van soorten van Bijlage A, B en C. Vaak heeft u ook een invoervergunning nodig. Vraag dit na bij de invoerende partij.
 
 
Beleidsregel tijgers
In de nieuwsbrief van februari schreven we al over de beleidsregel tijgers. We verwachten dat de beleidsregel komende maand gepubliceerd wordt. Wij houden u hiervan op de hoogte.
 
 
Bedankt voor uw feedback
In december 2024 vroegen wij u om mee te doen aan ons klanttevredenheidonderzoek. Heeft u onze vragenlijst ingevuld? Dank u wel voor uw medewerking. We hebben meerdere suggesties gehad voor onder andere verbeteringen aan onze website. De komende tijd gaan we met de feedback aan de slag.
 
 
   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Afmelden
Aanmelden
Privacybeleid

@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Deze nieuwsbrief is opgesteld om u zo goed mogelijk te informeren. U kunt aan deze nieuwsbrief geen rechten ontlenen. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.